Kuchnia polska

ilansowanej diety. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniacz

Kuchnia polska Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Sięgnij po wędzone potrawy dla zdrowia

Każdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety. Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków. Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce. Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych. Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników. Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery.


Wędzenie dla każdego

Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.


Kupuj lokalne produkty

Bardzo mnie cieszy, że ostatnio popularne robi się sięganie po tradycyjne, polskie produkty. Wreszcie odwracamy głowy od koncernów i korporacji, które wciskają nam niskiej jakości jedzenie, za bardzo wygórowaną cenę. Odwracamy się także powoli od mody na obce. Tak, uwielbiam tajskie curry, japońskie sushi i amerykańskiego burgera. Ale doceniam też polską kuchnię, zwłaszcza regionalne specjały 0 wędliny, sery, konfitury, soki... Jest tego naprawdę sporo. Warto czerpać z tego bogactwa nie tylko dlatego, że pyszne i zdrowe, że bez chemii i dziwnych dodatków (typu soja w kiełbasie, albo żelatyna w konfiturach). Jeśli chcemy żyć w dostatnim kraju to wspierajmy lokalne biznesy, a nie obce korporacje.



© 2019 http://coffeenews.warszawa.pl/