Po co nam odżywki białkowe?

żności od potrzeb. O suplementach.Wikipedia i zapotrzebowanie energetyczne dla sportowcówUstalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.: masą ciała, intensywnością, długością i częstotliwośc

Po co nam odżywki białkowe? Różne odżywki dostępne na rynku powstały po to, aby zwiększyć skuteczność trenowania: - to doskonały przykład. suplementów jak wiadomo jest dużo, a ich przeznaczenie różni się w zależności od potrzeb. O suplementach.

Wikipedia i zapotrzebowanie energetyczne dla sportowców

Ustalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.:

masą ciała,
intensywnością,
długością i częstotliwością treningów,
dyscypliną sportu,
procesem wzrastania
indywidualnym wahaniom w zapotrzebowaniu.
Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


Jak uzyskać idealną sylwetkę?

Odnośnie zdrowego stylu życia i odchudzania pojawiło się wiele autorytetów, które zawsze doradzają zastosowanie odpowiedniej diety i dobór specjalnego treningu, aby uzyskać wymarzoną wagę. Wiele osób stara się również w miarę możliwości sięgać po specjalnie przygotowane dla odchudzających się osób suplementy diety.

Niektórzy, chcąc podbudować swoją masę mięśniową decydują się również na wybór odżywek dla sportowców, które w ostatnim czasie stały się dość powszechnie dostępne. Dotyczy to jednak głównie mężczyzn, ponieważ zazwyczaj kobietom zależy jednak na redukcji masy ciała. Jednak, jak przyznają eksperci, sport jest nieodłącznym elementem niezależnie od tego, jakie rezultaty chcemy osiągnąć.


Definicja kazeiny

Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.

Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina



© 2019 http://coffeenews.warszawa.pl/